Hoe zou een wereld eruitzien die volledig gecreëerd werd met genetica als vertrekpunt? Het antwoord lees je in 'Heerlijke nieuwe wereld'.
Het ontbrak Aldous Huxley niet aan creativiteit. Hij ging te werk zoals God vele jaren geleden te werk ging en schiep vanuit het niets een alternatieve werkelijkheid die zo maar eens de toekomst kan zijn van jouw achterkleinkinderen. Tussen de regels lees je over belangrijke vraagstukken zoals wat de zin is van het leven, bestaat er een God, wat is de invloed van de mens op de wereld, hoe belangrijk is het om je ergens thuis te voelen … Dat allemaal doet hij op een redelijk realistische manier. Het enige puntje van kritiek is dat het boek dun is. In slechts 219 pagina’s lees je alles over de heerlijke nieuwe wereld. Wat meer achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de rituelen van de personages of een inzicht in het leven van een gamma (de derde belangrijkste ‘soort’ in de klassenmaatschappij) zou ik graag gelezen hebben.
Als lezer zie je de alternatieve werkelijkheid vanuit het standpunt van de crème de la crème van de bevolking: enkele alfa’s. Bijna alle hoofdpersonages hebben moeite met hun rol in de maatschappij. Op een bepaald moment introduceert Huxley een wilde. De wilde staat buiten de klassenmaatschappij en groeide op in een maatschappij die meer lijkt op de huidige maatschappij (Kun je nog volgen?). De wilde neemt een belangrijke rol op zich en het boek eindigt met een kleine uitbreiding van zijn levensverhaal. Wat het boek zo heerlijk maakt, is dat de personages de wereld in vraag durven stellen en als lezer hou ik wel van een klein beetje rebellie.
Huxley schrijft vlot. Het verhaal is nooit saai. Een voorbeeld van zijn schrijftalent kun je lezen in een van de eerste hoofdstukken. Daar wisselt hij verschillende blokken tekst af die passen bij verschillende verhaallijnen. Hij daagt de lezer uit om bij de les te blijven. De schrijftechniek leest als een filmscène. Ook verder in het boek laat Huxley subtiel zijn talent zien door bijvoorbeeld in een korte zin te verwijzen naar de toekomst.
Over welke alternatieve werkelijkheid zou jij graag lezen?
コメント