'Rauw & alsof' vertelt het verhaal van een vrouw die een moord pleegt. Wat de vrouw drijft, doet schrijfster Valerie Tack uit de doeken in een boek dat psychologisch sterk in elkaar zit. Omdat ik geïnteresseerd ben in de psychologie achter feiten (mijn Netflixlijst is daar een visueel bewijs van) sprak het boek me zeker aan. Lees hieronder wat ik van 'Rauw & alsof' vind.
De schrijfstijl van Tack is rechttoe rechtaan. Ze geeft niet alle antwoorden, maar laat ruimte voor interpretatie. Over de moord van de man zegt hoofdpersonage Vogel het volgende: "Het was hij of ik." Ik heb er het raden naar waarom ze dat denkt. Mijn interpretatie is dat de man haar aan haar vader deed denken en zij gevoelens kreeg voor de man. Misschien was ze bang dat het verleden zich zou herhalen en ze net zoals haar moeder een slachtoffer zou worden van de liefde?
Wie is het hoofdpersonage? Is het een Vogel? Is het een vliegtuig? Nee, dat is het niet. Het is een vrouw die complex in elkaar zit. Dat maakt haar realistisch. Ze denkt niet zwart-wit en weet niet altijd wat ze wil. Als lezer weet je al in het eerste hoofdstuk dat ze de man doodt. Toch slaat de twijfel toe in de volgende hoofdstukken die zich in het verleden afspelen. Je vraagt je plots af of Vogel de man wel echt zal doden. Het doet een beetje denken aan een situatie waarin je het laatste chocoladekoekje opeet en je vervolgens afvraagt of je een chocoladekoekje zou opeten. Of zoiets toch.
De boodschap die me bijblijft, is dat het verleden een impact heeft op het heden, maar dat je je lot in eigen handen hebt. De flashbacks in 'Rauw & alsof' en hoofdstukken over het heden volgen elkaar prachtig op. Het boek blijft boeien omdat je als lezer wil begrijpen. Je wilt begrijpen hoe Vogel psychisch in elkaar zit en je nodigt haar dan ook graag uit op de bank in je woonkamer, op de bank voor je in de trein, of in de zon op de bank in je tuin.
Las jij dit boek al? Welke boodschap vind jij dat het boek uitdraagt?
Comentarios